Saveti za uštedu energije u kuhinji

Foto: www.cartoonstock.com

U kuhinji se nalaze neki od najvećih kućnih potrošača struje. Jednostavno možete smanjiti potrošnju struje u kuhinji a samim tim i uštedeti novac.

 • Ne stavljajte toplu hranu u frižider. Ostavite toplu hranu da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je tek onda stavite u frižider. Time nećete dogrevati frižider pa mu neće trebati dodatna energija da održi radnu temperaturu.
 • Redovno proveravajte da li vrata frižidera dobro dihtuju. Vremenom se šarke na vratima frižidera pokvare ili diht guma ostari pa vrata ne dihtuju dobro. Takva situacija je nepovoljna i za bespotrebno bacanje energije i za vaš novčanik.
 • Frižider i zamrzivač ne postavljajte blizu grejnih tela.Frižider i zamrzivač imaju termoizolaciju koja ih štiti od pregrevanja spolja ali i ta izolacija ima svoje limite tako da nije povoljno dogrevati grejnim telima rashladne uređaje jer se time baca bespotrebno energija i novac. Izbegavajte da vam se neposredno uz frižider nalazi šporet ili radijator.
 • Odmrzavanje hranu u frižideru. Smrznuta hrana dodatno hladi vazduh oko sebe pa ako ne žuriti odmrzavate hranu tako što ćete je ostaviti neko vreme u frižideru a potom je izneti na sobnu temperaturu.
 • Prilikom pranja sudova u mašini preskočite program sušenja. Otvorite vrata mašine i ostavite posuđe da se osuši na sobnoj temperaturi.
 • Održavajte frižider i zamirivač. Redovno uklanjajte naslage leda iz rashladnih uređaja. Na taj način štedite energiju i povećavajte vek trajanja ovih uređaja. Neki savremeniji rashladni uređaji imaju sistem za samo odleđivanje pa kod njih ne morate voditi računa o ovome ali ovo nije slučaj kod većine uređaja koji su u upotrebi danas.
 • Koristite svetlo rerne. Umesto otvaranja vrata rerne da proverite da li je hrana ispečena, uključite svetlo u rerni da bi videli unutrašnjost bez gubljenja toplote. Svakim i najkraćim otvaranjem rerne unutrašnja temperatura se smanjuje za 15C.
 • Koristite adekvatnu ringlu. Velike ringle pod malim loncima i šerpama troše bespotrebnu energiju koja nije efikasno upotrebljena.
 • Koristite poklopce za sudove. Uvek je potrebno koristiti poklopac na posudi jer se time skraćuje vreme kuvanja, a samim tim se troši manje energije.
 • Podesiti ringlu. Kada jelo proključa smanjiti stepen zagrevanja ringle za jedan stepen ili više. Time održavamo temperaturu koja je potrebna za termičku obradu hrane a ujedno i štedimo energiju. Ringlu treba isključiti nešto pre završetka kuvanja jer ona akumulira izvesnu količinu toplote koju je poželjno iskoristiti.
 • Koristite kuvalo za vodu. Električno kuvalo brže i efikasnije zagreva vodu nego kada se voda zagreva u raznim posudana. Koristite ga za pravljenje čaja ili ključale vode za pripremu obroka.

Milica Obućina MArch