Šta je organski pamuk


Organskim pamukom naziva se pamuk proizveden od biljke koja nije genetski modifikovana, a koja je uzgajana bez upotrebe hemikalija kao što su sintetičko đubrivo i pesticidi. Osim što ovakva proizvodnja umanjuje štetni uticaj na okolinu, ona podstiče biološke ciklus.

Svetska proizvodnja organskog pamuka u protekle 4 godine porasla je u proseku za oko 50 odsto godišnje i danas ona pokriva 0,76 odsto celokupne globalne proizvodnje pamuka.

Proizvodnja organskog pamuka rasprostranjena je širom sveta: najveći proizvođači su Turska, Indija i Kina, a slede ih Sirija, Tanzanija, SAD, Uganda, Peru i Egipat.

Cena organskog pamuka iz godine u godinu opada što je dobra vest za razvoj i uvećanje rasprostranjenosti ove industrije. Ipak, uzgajivači još uvek veoma obazrivo proširuju obim proizvodnje zbog nestabilnog tržišta, ali i skuplje proizvodnje.

Preduslov za proizvodnju organskog pamuka jeste organska zemlja koja je prošla kroz trogodišnje čišćenje od veštačkih supstanci.

Giganti modne industrije sve češće se odlučuju za upotrebu stoprocentno organskog pamuka ili tkanina sastavljenih od kombinacije organski i konvencionalno uzgajanog pamuka. Interesovanje potrošača za organski pamuk je izuzetno, pa se on koristi za proizvodnju širokog spektra proizvoda – od štapića za uši, peškira i posteljine, preko igračaka i pelena do garderobe.

Seme organskog pamuka se koristi i kao životinjska hrana, a ulje semena organskog pamuka sastavni je deo mnogih prehrambenih proizvoda za ljude.

Odevni predmeti u svom sastavu moraju imati 95% organskog pamuka kako bi bili prihvaćeni kao proizvodi s organiskim sastavom. Dozvoljeno je da 5% sastava bude od boje prirodnog porekla, čipke, elastina i drugih materijala.

Zašto potrošači treba da se odluče za kupovinu proizvoda organskog porekla?

Kupovina odeće izrađene od organskog pamuka je primer kako pojedinačna lična delovanja mogu dovesti do malih, ali značajnih promena. Organski pamuk je mekan, prijatan za kožu i ima

hipoalergensko dejstvo. Pruža vam mogućnost da kupujete ekskluzivno proizvedenu odeću koja nije neprijatelj životnoj sredini. Imate priliku da na taj način zaštitite prirodno okruženje.

 

Milica Obućina MArch