Beograd tokom 2012. godine dobija prvi energetski nezavisan vrtić

Prvi energetsko nezavisni vrtić u Beogradu biće izgrađen u opštini Savski venac koja je donirala plac površine 10ha. Projekat “Izgradnja energetski nezavisnog vrtića”, koji će biti realizovan pod pokroviteljstvom društveno odgovornih kompanija koje bi donirale sredstva i opremu, predstavila je juče Uprava grada Beograda za energetiku.

Srećko Šević, načelnik odeljenja za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije grada Beograda, kaže da će na istom placu na Savskom vencu pored novog biti rekonstruisan i stari vrtić.

– Detaljna izrada plana projekta će najverovatnije biti gotova za nekih mesec dana, a optimalno je očekivati da se sledeće godine krene u realizaciju svega toga – kaže Šević.

Prema njegovim rečima ideja je da se izgradi jedan objekat koji ne uzima energiju od okoline.

– Izolacija će biti takva da će objekat imati veoma malu potrošnju za grejanje i hlađenje, jedan deo će se snadbevati toplotnom energijom iz kolektora, jedan deo solarne energije će se pretvarati u elekrtričnu struju, što će biti iskorišćeno i za osvetljenje, a jednim delom će se verovatno geotermalnom vodom dobijati energija za zagrejavanje.

Objekat je namenjen deci, stručnjacima svih profila, investitorima, organizatorima komunalne infrastrukture, dobavljačima energenata i isporučiocima materijala za izgradnju zgrada. Osnovni cilj izgradnje ovakvog objekta je, prema rečima Ševića, da bude pokazni poligon za savremene tehnologije.

– Projekat je zamišljen tako da prve tri godine nakon izgradnje stručna javnost, fakulteti, srednje škole, mogu da dođu i vide kakvi su sistemi tu ugrađeni, kako objekat funkcioniše, fakulteti će moći da vrše merenja i sl. Objekat bi koristili i investitori kao svoj pokazni centar za savremene tehnologije u građevinarstvu, grejanju, klimatizaciji, upotrebi obnovljivih izvora energije. Za te potrebe bi bili urađeni specijalni kabineti sa pokaznim eksponatima i opremom koja je potrebna za izgradnju ovakvog objekta i u kojima bi investitori mogli da predstave sa čime su učestvovali u projektu. Nakon tri godine takvi kabineti se skidaju i ostaje vrtić.

Budući vrtić na dva nivoa, ukupne površine 700m2 biće izgrađen u ulici Sanje Živanović. Vrtić će raditi 24h i moći će da primi 80 dece. Pored prostorija za kreativne radionice vrtić će imati kuhinju, trpezariju i podrumski prostor površine 300m2.

Šević je istakao da grad Beograd planira da svake tri godine napravi sličan objekat jer se izmena tehnologije dešava relativno brzo. Prema njegovim rečima, širi krug društvene zajednice imaće koristi od ovakvih projekta, a predstavljene ideje će nastaviti oni zbog kojih se sve ovo i gradi- naša deca.

Izvor: www.ekapija.com