I škole štede struju

Tehnička škola iz Pirota prva je škola u Srbiji, koja će već od jeseni imati uštedu energije do 50 odsto, zahvaljujući projektu “Energetska efikasnot u školama”, koji je realizovala uz podršku Ministarstva prosvete i Državne agencije za energetsku efikasnost.

U saradnji sa Državnom agencijom za energetsku efikasnost i uz podršku Ministarstva prosvete, tehnička škola u Pirotu realizovala je projekat “Energetska efikasnot u školama”. Ovo je prva škola u Srbiji, koja će već od jeseni imati uštedu energije do 50 odsto.

Zamenom prozora, vrata, postavljanjem izolacije i ventila na radijatorima, završena je druga faza programa energetske efikasnosti u Tehničkoj školi. Efekti će, vrlo brzo, biti vidljivi, već sa početkom nove školske godine.

“Mislim da smo uradili veliku stvar za naše učenike i za naš grad, naravno i za energiju koje je sve manje. Takođe i za finasije koje će se, što se tiče plaćanja grejanja, dalje smanjivati”, kaže direktor Tehničke škole Aca Božić.

Pokazalo se da za uštedu energije do 50 odsto, nisu potrebna velika sredstva. Ulaganja u velikim javnim zgradama se vraćaju posle pet do sedam godina.

“Pokazalo se da je zamena prozora, mera koja najviše doprinosi uštedi energije. Iza nje je izolacija fasade, izolacija krova i kao obavezno, to mi ne propuštamo na našem projektu, postavljanje termostatskih ventila i balansiranje sistema”, kaže Tanja Nikolić iz Agencija za energetsku efikasnost.

Direktor Projekta energetske efikasnosti u Srbiji Aleksandar Durković kaže da je cilj ovog projekta da se pomogne lokalnim samoupravama koje kada postanu finansijski moćnije primene ove rezultate i mere i na druge škole.

Potrošnja energije u javnim zgradama u Srbiji je enormno velika. Zato će projekat energetske efikasnosti biti proširen u sledećoj fazi na 40 škola, 20 bolnica i na socijalne ustanove.

Sredstva u iznosu od 28 miliona dolara, obezbediće se povoljnim kreditom svetske banke.

Izvor: http://www.rts.rs