Slika Van Goga na vertilaknom zelenom zidu

 

Vah Gogova slika “Žitno polje i čempresi” je prva živa slika na Trafalgar skveru (London) a možda i jedina na svetu za sad. Van Gogova slika je pretvoren u zeleni vertikalni zid. Prikazom ove Van Gogove slike je napravljena reklama kojom bi se na novi način skrenula pažnja ljudima na Nacionalnu galeriju ( http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/vincent-van-gogh-a-wheatfield-with-cypresses).

Ovu živu sliku je napravila firma specijalizovana za zelene zidove i krovove (http://www.ansgroupeurope.com/). Koristili su preko 8000 biljaka od 25 različitih sorti. Da bi se dočarala slika što vernije izabrane su biljke odgovarajućih tonova. Biljke su ručno zasađene pa se vodilo računa o njihovom modularnom rasporedu. Bilo je potrebno 3 dana da se instalira zid koji čini sastavni deo reklamnog plakata ispred galerije.

Slika će tu ostati tokom leta i jeseni do kraja oktobra 2011. S obzirom na široki asortiman biljaka, neke cvetaju sad a neke kasnije, pa će biti zanimljivo gledati kako se slika menja tokom narednog perioda.

Izvor: http://www.treehugger.com