Energija koraka

Energija je svuda oko nas. Samo treba naći način za efikasnu upotrebu iste.

Firma Powerleap (http://powerleap.net/) je razvila podni sistem koji uz pomoć kretanja pešaka i vozila generiše struju. Tehnologija koju koristi Powerleap se zasniva na piezoelektricitetu. To je prirodan fenomen koji pokazuju određeni kristali koji generišu električno polje kada se deformišu i tako se stvara jednosmerna struja. Efekt proizlazi iz narušavanja kristalne strukture mehaničkim pritiskom. Jedna strana materijala se naelekstriše pozitivno a druga negativno. Polarizacija je najveća kada je naprezanje usmereno u pravcu ose kristala.

Piezoelektrični efekat su otkrili 1890. godine Jacques i Pierre Curie. Najznačajniji piezoelektrični materijali su kvarc (SiO2), Seignettova so, svalerit, turmalin a u novije vreme se koriste i piezoelektrične keramike.

Dok se na te materijale ne primenjuje sila struktura atoma je u ravnoteži i nema električnog potencijala. Međutim, kada se primeni sila jedna strana se naelektriše pozitivno a druga negativno i materijal postaje električno polarizovan. Ideja je bila da se reši problem neiskorišćene ljudske kinetičke energije i ujedno problem nedostatka izvora struje u urbanom okruženju. Takvi podovi bi mogli sjajno da se iskoriste na trotoarima, aerodromima, noćnim klubovima, tržnim centrima, fitnes klubovima, javnim parkovima,… Tako proizvedena struja bi se iskoristila za osvetljenje, ekrane, signalizaciju, vrata…

Milica Obućina MArch