Pametne roletne

”Pametne roletne” su roletne koje omogućavaju automatsko podešavanje intenziteta svetla u prostoriji tokom dana. One mogu biti sa dva načina upravljanja: korisničkom i automatskom načinu rada. Kod korisničkog načina rada obično je omogućeno automatsko upravljanje uz pomoć daljinskog upravljača. Kod automatskog načina rada upravljanje se svodi na tumačenje spoljašnjih signala kao što je jačina Sunca, temperatura fasade, brzina vetra i jačina kiše.

Roletne se mogu spuštati i dizati u vreme koje korisnik odredi. Tako se zavisno od vrste signala u automatskom načinu rada rolete spuštaju zimi noću (ušteda i do 10%) a danju zavisno od jačine dnevnog svetla podižu do nekog nivoa ili potpuno. Leti bi trebalo da se danju spuste (čime se temperatura u prostoru može smanjiti i za 6-8º C) a noću podignu kako bi se omogućilo provetravanje prostorije.

Postoje i roletne koje zavisno od brzine vetra registruju početak oluje i automatski se spuštaju. Samo dizanje i spuštanje roletni omogućavaju električni motori kojima se upravlja uz pomoć sistema automatizacije. Cena sistema zavisi od njegove kompleksnosti (broju i vrstama senzora i mogućnostima upravljanja), broju prozora na kojima je moguće automatsko upravljanje i  vrsti roletni. Osim pojedinačne instalacije sistem upravljanja roletnama može biti i deo sistema inteligentne kuće u kojoj je moguće upravljati i rasvetom, otvaranjem i zatvaranjem prozora, pojedinim kućnim aparatima, alarmnim sistemom…

Milica Obućina MArch