Senzori otvorenosti prozora

Koliko puta vam se dogodilo da ste ostavili otvoren prozor kad ste izlazili iz kuće? U boljem slučaju ste provetrili prostor a u gorem preterano rashladili ili zagrejali prostor. Otvoren prozor može predstavljati i sigurnosni problem naročito u prizemlju ili na nižim spratovima. Tom problemu može se doskočiti ugradnjom senzora otvorenosti prozora koji se može povezati sa sistemom za upravljanje grejanjem i hlađenjem kao i na alarmni sistem.
Senzor otvorenosti prozora ili vrata povezuje se direktno s kontrolom sistema grejanja/hlađenja i isključuje sistem kada neko otvori prozor ili vrata ili ih ostavi otvorene duže od određenog perioda. Na taj način gasimo sistem grejanja kad otvorenim prozorom u zimskom periodu dopuštamo ulaz hladnog vazduha pa se tako sprečava rasipanje energije. Kad zatvorimo prozor sistem grejanja će se automatski pokrenuti. Isti takav slučaj je u letnom periodu. Ako napuštate stan alarmni sistem vas može obavestiti o tome da je neki od prozora ostao otvoren ili čak dojaviti na mobilni telefon slanjem poruke.
Postoji mogućnost da se ugrade senzori koji su standardni deo i alarmnih sistema a koji registruju da li se neko nalazi u određenom prostoru pa ako nikoga nema da isključe ili smanje grejanje ili hlađenje. Isto tako postoje prozori sa senzorima koji registruju jak vetra ili kišu pa automatski zatvaraju prozore i spuštaju rolete ukoliko počinje kiša ili nailazi oluja. Ovi senzori mogu da rade nezavisno od centralnog sistema grejanja.
Ugradnjom ovakvih senzora u sistem grejanja i hlađenja postiže se efikasnije korištenje energije. Znatne energetske uštede mogu se postići i u poslovnim zgradama sa centralnim sistemima grejanja i hlađenja.

Milica Obućina MArch