Sistemi za inteligentno upravljanje

Inteligentni upravljački sistemi u domaćinstvima mogu doprinijeti uštedama i do 30% u grejanju, dok uštede električne energije mogu biti do 5%.

Inteligentna ili pametna kuća ima ugrađeni centralni upravljački sistem koji je u mogućnosti da upravlja sa više drugih podsistema (grejanje, potrošna tople vode, hlađenje, rasveta, bezbednost…). Bitne funkcije ovakvog centralnog sistema su međusobno usklađivanje ovih pobrojanih podsistema pa samim tim  i optimizacija potrošnje energije u kući.

Ovakav centralni sistem može regulisati temperature u svim prostorijama u kući prema definisanim režimima rada bilo da se radi o zimi ili letu. Može kontrolisati rasvetu u pojedinim prostorijama, uključivanje ili isključivanje električnih potrošača, ventilaciju, položaj spoljašnjih žaluzina i roletni prema intezitetu svetlosti, sigurnosni protupožarni sistem. Može vas upozoriti pre izlaska iz kuće ili pre odlaska na spavanja da ste ostavili otvoren prozor, vrata ili garažna vrata. Takođe postoji mogućnost upravljanja sa kućnim aparatima koji su veliki potrošači struje da oni automatski rade u vreme jeftinije terife.

Ovi sistemi mogu imati i specijalan mod koji se aktivira za vreme godišnjih odmora. Spuštanjem i podizanjem roletni, paljenjem i gašenjem svetla se stvara utisak da je neko u kući. Takođe se ovakvim sistemom može i upravljati preko ključa. Okretanjem ključa u bravi se aktivira alarm i definisane utičnice se isključuju.

Milica Obućina MArch