Kako se pravilno meri temperatura

royalty-free-thermometer-clipart-illustration-1084067

Ovih dana se često može pročitati i videti u medijima ali i čuti od običnih građana kako meteorološka merenja nisu tačna i da nam meteorolozi podvaljuju. To se uvek aktuelizuje u letnjim mesecima kada nas zahvate nesnosne letnje vrućine. Jednostavno ljudi i novinari su neinformisani i ne trude se da išta urade po tom pitanju. Najlakše je udariti na meteorologe.

Kako se zaista meri temperatura vazduha?

WMO ( Svetska Meteorološka Organizacija) je propisala standarde merenja temperature vazduha. I ti standardi se primenjuju u celom svetu i jedini su relevantni. A zašto postoje standardi ? Pa da bi dobijeni podaci merenja temperature mogli da se upoređuju sa drugim stanicama na bilo kom delu zemaljske kugle.

Ako termometar postavimo na suncu iznad asfalta (što je čest slučaj ovih dana) mi ne bi dobili stvarnu temperaturu vazduha, već temperaturu koju izrači sam asfalta. Isto je tako i sa drugim materijalima: staklom, betonom, metalom itd. Što je predmet tamniji i ima veći toplotni kapacitet, upiće više sunčevih zraka i izračiće više toplote.

Napravite sami eksperiment sa dve flaše vode. Uzmite jedu tamnu flašu napunjenu vodom i jednu prozirnu. Postavite na suncu pa izmerite temperaturu vode posle nekog vremena. Pogađate koja ima višu temperaturu?

Zbog svega navedenog iznad u meteorologiji se termometar postavlja na 2 metra visine iznad travnate površine ( kako bi se uticaj podloge smanjio na minimum) u tzv. “meteorološki zaklon”. To je u stvari kućica napravljena od drveta koja je ofarbana u beloj boji kako bi što više mogla da odbije sunčeve zrake i samim tim smanjila zagrevanje materijala na minimum. Poseduje proreze koji imaju ulogu da omoguće nesmetano cirkulisanje vazduha unutar same kućice i štite instrumente od direktnog izlaganja suncu.

E sada ono ključno. Nama niko nije kriv što smo naše živote zarobili u betonu i asfaltu. Izadjite u prirodu, što dalje od grada i videćete kako se  vrućina  i vrele letnje noći lakše podnose.

Izvor: Serbian Meteo