Od aprila naplata grejanja i po utrošku – “Beogradske elektrane” uvode još jedan način obračuna potrošnje


Foto: Wikipedia

Beograđanima iz starijih zgrada koji žele da grejanje plaćaju po utrošku toplotne energije, a ne po kvadratu, to će biti omogućeno od aprila ove godine, kažu u “Beogradskim elektranama”.

Grejanje po utrošku može da se obračunava i plaća na dva načina. Prvi je na osnovu merenja koliko je toplotne energije potrošila cela zgrada, a onda se taj iznos deli na kvadrate stanova. Drugi, popularniji način, jeste da se grejanje plaća na osnovu potrošnje u stanu. Takvu mogućnost već imaju stanari u novim zgradama, a sada se ona pruža i onima u starijim. Uslov za prelazak na ovaj metod je da na svim radijatorima budu ugrađeni termoregulacioni ventili i uređaji za registrovanje toplote.

Odluka je na skupštini stanara, jer da bi se prešlo na ovaj način naplate svi stanovi u zgradi moraju da imaju ovu opremu. Najpre skupštine dostave zahtev “Elektranama”, a to preduzeće radi analizu potrošnje iz prethodnog perioda i podatke vraća stanarima. Na osnovu ove analize, stanari odlučuju da li će preći na plaćanje po itrošku. Ako pristanu, treba da angažuju firmu da uradi projektnu dokumentaciju i ugradi neophodnu opremu. Ugovor sa “Elektranama” se potpisuje kada skupština stanara dostavi dokumentaciju, zapisinik o aktiviranju uređaja, kao i ugovor sa firmom koja će očitavati potrošnju.

Po jednom radijatoru, ugradnja opreme košta od 50 do 75 EUR, što znači da je za prosečan dvosoban stan sa pet radijatora potrebno od 250 do 375 EUR.

Izvor: Ekapija

,