Za poboljšanje energetske efikasnosti 5 mil EUR – Nova kreditna linija Čačanske banke i KfW

Čačanska banka je, 20. novembra 2012. godine, sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) i Narodnom bankom Srbije potpisala Pojedinačni promotivni ugovor o kreditnoj liniji za energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije u vrednosti od 5 mil EUR, saopštila je Čačanska banka.

Kako je navedeno u saopštenju, kreditna linija namenjena je finansiranju mera za efikasnije korišćenje energije, kao što su investicije u zamenu kotlova, ugradnju toplotnih pumpi, izolaciju zgrade, zamenu prozora, uvođenje efikasnijih sistema rasvete, rekonstrukciju grejnih sistema, korišćenje solarne toplotne energije, povezivanje na gasnu mrežu itd.

Za kredite mogu konkurisati i pravna i fizička lica.

Čačanska banka je potpisivanjem ugovora nastavila svoju snažnu podršku finansiranju projekata koji imaju za cilj smanjenje potrošnje energije i korišćenje obnovljivih izvora energije. Ovo je treća kreditna linija banke namenjena energetskoj efikasnosti. Prvi Ugovor o kreditu za ovakvu namenu potpisan je sa KfW 2008. godine, a drugi 2011. godine sa Green for Growth Fund iz Luksemburga. Do sada je Čačanska banka finansirala preko 100 energetski efikasnih projekata pravnih lica u iznosu od 7,65 mil EUR i preko 420 projekata fizičkih lica u iznosu većem od milion evra.