Potrošene subvencije za kreditiranje kupovine stanova i za poboljšanje energetske efikasnosti

Foto: ibpsa.com

Od ukupno 1,7 milijardi dinara, koliko je Uredbom o subvencionisanim stambenim kreditima opredeljeno iz budžeta za pomoć građanima prilikom kupovine kvadrata, ostalo je novca za još svega oko 100 zahteva.

Za klijente banaka kojima je Fond za zaštitu životne sredine odobrio subvencije za energetsku efikasnost, isplate će biti realizovane, rekli su u Procredit banci. Međutim, klijenti kojima je banka odobrila kredite do 11. juna, a ne nalaze se na spisku koje je Fond odobrio do tog dana, moraće da sačekaju da država obezbedi dodatna sredstva, dodaje se.

U bankama kažu da je interesovanje za stambene zajmove nezapamćeno, ali im je iz Fonda za zaštitu životne sredine stiglo obaveštenje da prestanu sa daljim odobravanjem zahteva za ove kredite, jer novca za te namene više nema.

U Ministarstvu za prostorno planiranje ističu da pokušavaju da nađu rešenje kako bi se obezbedila dodatna sredstva, a svakako će za tu namenu tražiti još novca i prilikom rebalansa budžeta. Svi oni građani kojima je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita odobrila subvenciju nemaju razloga za brigu jer su njihovi zahtevi već ušli u kvotu.

Takođe, “planule” su i subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti i za manje od dve nedelje potrošeno je planiranih 300 miliona dinara, pa banke više ne primaju zahteve za kredite. Bankama je, naime, u ponedeljak data instrukcija da obustave prijem zahteva.

“U kratkom roku potrošeno je svih 300 miliona dinara za energetsku efikasnost, odnosno banke su rezervisale ukupna predviđena sredstva”, kaže Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje.

U Ministarstvu za prostorno planiranje navode da je iz Fonda za zaštitu životne sredine obezbeđeno dodatnih 200 miliona dinara, ali postoji formalni problem jer tehnička vlada ne može da promeni uredbu.

“Tih 200 miliona dinara je već pripremljeno iz sopstvenih prihoda Fonda za zaštitu životne sredine, ali pošto je ova vlada tehnička, ona ne može da donosi propise, što znači da moramo da sačekamo formiranje nove vlade kako bi se izmenila uredba kojom je ustanovljen ovaj program”, rekao je Komazec.

Izvor: SEEbiz