Vlada Srbije odobrila 1,3 milijarde dinara za unapređenje energetske efikasnosti

Foto: www.turbosquid.com

Vlada Srbije utvrdila je u petak (16. marta 2012.) Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u tekućoj godini kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata, saopštila je kancelarija za saradnju sa medijima.

Programom je jedna milijarda dinara opredeljena za adaptaciju objekata od javnog značaja – škola, domova zdravlja, kulturnih objekata, sportskih i drugih, a 300 miliona za subvencionisane kredite koje će građani podizati kod poslovnih banaka, rekao je ranije u petak ministar prostornog planiranja Oliver Dulić.

Ministarstvo će već početkom sledeće sedmice moći da rapiše i javni poziv za bespovratna sredstva namenjena lokalnim samoupravama.

Bespovratna sredstva će se koristiti za razne radove – postavljanje termoizolacije i spoljašnje stolarije, zamenu kotlovskih postrojenja, nabavku peći i kotlova na biomasu, ugradnja toplotnih pumpi…

Taj novac će moći da koriste jedinice lokalne samouprave i pravna lica čiji je osnivač republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (državna preduzeća).

Što se tiče unapređenja energetske efikasnosti stambenih objekata građani će moći da podignu subvencionisani kredit kod kojeg će deo od ukupne kamate plaćati država, za adaptaciju kuća u kojima žive u cilju uštede energije i smanjenja troškova.

– Tek ćemo videti sa bankama pod kojim uslovima će se odobravati krediti – naveo je Dulić dodajući da je cilj da uslovi budu takvi da ostvarena ušteda energije, po završetku radova, može da pokrije mesečnu ratu kredita.

U ministarstvu kažu da je milijarda dinara obezbeđena iz Programa za podršku građevinskom sektoru Srbije u 2012, a 300 miliona iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Dulić je istakao da će zahvaljujući tom programu biti ostvarene uštede energije u narednim godinama, a zbog radova će u većoj meri biti angažovan domaći građevinski sektor.

Izvor: Vlada Republike Srbije