Protest ispred Instituta “Vinča”- Zeleni Srbije

Foto: tinypic.com

U utorak 24. januara u 12 časova, povodom otvaranja skladišta radioaktivnog otpada Zeleni Srbije u utorak, 24. januara, organizuju protest ispred Instituta Vinča i JP “Nuklearni objekti Srbije” pod nazivom “Nije kultura smeće da se baca na otpad”, kao izraz nezadovoljstva, sopstvenog, ali i građana opštine Grocka, zbog otvaranja skladišta radioaktivnog otpada.
Okupljenim građanima će se obratiti predsednik stranke Ivan Karić, kao i predstavnici Pokreta za Grocku.
Cilj protesta je da se skrene pažnja na brojne ekološke i društvene probleme Opštine Grocka, koji ne samo da se ne rešavaju već se godinama sve više produbljuju, a kulminirali su vešću da se na teritoriji Grocke privodi kraju gradnja skladišta radioaktivnog otpada, koje je od centra grada udaljeno samo 14 km. Informacije iznete u javnost o ovom skladištu su ograničene, pa ćemo ovom prilikom zatražiti od nadležnih da se javno objavi sva dokumentacija kao i studija o strateškoj proceni uticaja skladišta na zdravlje i okolinu.
Opština Grocka, sa velikim potencijalom za kulturni i privredni razvoj, pretvorena je u crnu rupu Beograda. Dok je jedno od najstarijih arheoloških nalazišta u Evropi već dve godine zatvoreno zbog klizišta koje nije sanirano, Grockom dominiraju gradska deponija (koja se izliva u okolne vode povezane sa Dunavom), asfaltna baza, kao i brojni veći i manji zagađivači.

Izvor: zelenisrbije.org