Otvoren energetski efikasan vrtić “Čarobna šuma” u Rakovici

Foto: beograd.rs

Gradska sekretarka za dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić i predsednik opštine Rakovica Bojan Milić, u petak 20.januara su svečano otvorili vrtić “Čarobna šuma” koji se nalazi u dvorištu iza upravne zgrade opštine Rakovica.
Vrtić je izgradila Gradska opština Rakovica, a kompletno ga je opremio Sekretarijat za dečiju zaštitu i priključen je mreži predškolskih ustanova grada Beograda.
U ovom objektu površine 276m2 moći će da boravi 90 dece čiji su roditelji zaposleni u opštinskoj upravi ili nekoj od filijala gradskih ili republičkih službi koje se nalaze u opštinskoj zgradi, kao i mališani kojima je ovo obdanište najbliže mestu stanovanja.
Ne samo što je ovo jedini primer gde se vrtić nalazi u neposrednoj blizini radnog mesta roditelja, već je ovaj objekat poseban i po tome što je to prvi visoko efikasan vrtić građen po uzoru na slične objekte u Skandinavskim zemljama koji su leti hladni, a zimi topli . Spoljnu fasadu vrtića krase aluminijumski brisoleji, koji reflektuju prirodu kojom je vrtić okružen, a čija je primarna funkcija da leti štite objekat od sunca i pregrevanja. Opština Rakovica aplicirala je kod Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja sa projektom po kome će uskoro na krovu vrtića biti postavljeni solarni kolektori za grejanje vode putem sunčane energije. Uštede u grejanju će biti postignute upotrebom “toplotnih pumpi”. Takođe, koristi se i više izvora vode i bunara, koji su pre izgradnje vrtića bili deo problema opštine, a sada su deo rešenja jer napajaju vodenu površinu u dvorištu vrtića i navodnjavaju mnogobrojne biljne vrste u dvorištu-parkiću, zbog kojih vrtić opravdava svoj naziv. Vrtić u svom sastavu ima i staklenu baštu u kojoj deca mogu da se igraju kada je napolju hladno.

Izgradnjom ovakvog objekta daje se izuzetan primer ekološki prihvatljivog objekta, kojim se iskorišćavaju prirodni resursi, štedi električna energija pa samim tim štiti životna sredina.

http://www.youtube.com/watch?v=ueWuVCziyK4&feature=youtu.be

Milica Obućina MArch