Kako izabrati pravu mašinu za pranje sudova

Mašina za pranje sudova je po nekima luksuz a po nekima realna potreba. Pre nego se odlučite za kupovinu evo nekoliko tema na koje treba da obratite pažnju.

  • Odredite koliko imate prostora.

Veličina kuhinje i prostora za mašinu direktno diktira izbor iste. Mašine za pranje sudova postoje u raznim dimenzijama.

Postoje male mašine koje su obično za četiri kompleta sudova i one su namenjene malim stanovima i smeštaju se na radni element ili neku policu pored same sudopere. Ove mašine su povoljne zbog malih dimenzija ali su obično energetskog razreda B ili nižeg pa se ne preporučuju zbog neekonomičnosti. Takođe im  je mana ta što mogu da peru samo malo posuđe pa velike komade posuđa morate prati i dalje ručno.

Postoje i samostojeći modeli mašina i oni se preporučiju za veće kuhinje. Ovi modeli obično dolaze u dve nazivne širine 45cm i 60cm pa treba i ovde obratiti pažnju oko izbora.  Mašine širine 45cm obično su namenjene za kapacitet od 9 kompleta a mašine širine 60cm za 12 kompleta posuđa. Treba napraviti izbor prema veličini kuhinje i realnim potrebama domaćinstva.

Takođe ove samostojeće mašine mogu biti ugradne a da li se odlučujete za običnu ili ugradnu je stvar vizuelnog koncepta kuhinje. One su po tehničkim karakteristikama jednake.

  • Obratite pažnju na efikasnost mašine

Na tržištu postoje razni modeli mašina i one su obeležene odgovarajućim energetskim razredom. Najpovoljnije je da bitare energetski razred A ili A+. Više o ovome možete pročitati na adresi http://efikasnost.com/2011/01/18/aparati-za-domacinstvo/

  • Angažujte se

Prilikom kupovine mašine za pranje sudova postavite zahteve i uslove. Zapitajte se koliko prostora imate u kuhinji, kolike su vaše potrebe za kapacitetom pranja posuđa i koliki vam je budžet.

Ako imate veliku porodicu razmisilite o kupovini energetski efikasne mašine u punoj veličini jer na početku će vam taj model  biti skuplji ali će se ubrzo u eksploataciji isplatiti. Ako pak imate manju porodicu ne hranite se redovno kući razmislite o kupovini manjeg modela mašine.

Tek sa tim informacijama krenite u razgledanje modela u lokalnim radnjama i onlajn na internetu. Takođe partite akcije koje nude prodavci bele tehnike. Postoji mogućnost za uštedom i na taj način.

  • Više mogućnosti obično znači više troškova

Temeljnije pranje, bolje ispiranje i bolje sušenje utiču direktno na višu cenu proizvoda. Važno je da znate da ako kupijete proizvod iz vrhunske ponude da to može da znači i veću potrošnju vode i struje po svakom ciklusu pranja. Morate da odlučite da li želite da premašite budžet ili ne.

  • Još par saveta

http://efikasnost.com/2011/05/23/masine-za-pranje-sudova/

Milica Obućina MArch