Reciklaža električnih aparata i uređaja

“Tehnomarket” i “Tehnomanija” u saradnji sa komapanijom “Samsung” omogućavaju reciklažu starih električnih uređaja. U preko trideset prodajnih objekata građani će od 15. jula moći da donesu svoje stare, dotrajale električne uređaje i aparate i tako ostvare pravo na popust pri kupovini novih aparata. U sklopu ove akcije koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kompanija “Samsung” odobravaće i dodatni popust za frižidere, veš mašine i rerne.

Cilj ove akcije je, između ostalog, i da građani počnu više da brinu o očuvanju životne sredine i ekologiji. Veliki problem koji mnogi imaju sa isluženim i pokvarenim kućnim aparatima i uređajima biće trajno rešen. Svako ko donese bilo koji aparat, bilo kog proizvođača i u bilo kom stanju, dobiće popust za kupovinu potpuno novog aparata po sopstvenom izboru i dodatni popust za kupovinu “Samsung” proizvoda. Jedini uslov je da aparati imaju sve delove.

Radnici “Tehnomarketa” i “Tehnomanije” će stare aparate i uređaje odneti na reciklažu u SET d.o.o, prvu fabriku u Srbiji koja ima postrojenje za reciklažu elektronske i električne opreme bazirano na “zero-waste” tehnologiji. To je tehnologija koja 100% električnog otpada reciklira u repromaterijal i polusirovine i to bez hemikalija, prašine ili otpadnih voda.

Evropska unija je proglasila elektronski i električni otpad (“ee otpad”) za najopasniji od svih koji se pojavljuju, a procene su da ova vrsta otpada ima najveću tendenciju rasta, uvećavajući se čak tri puta brže od komunalnog otpada. U zemlji srednje razvijenosti, kao što je naša, procenjuje se da svaka osoba godišnje napravi oko 4 kilograma “ee” otpada.

– Tim pre je ova akcija za svaku pohvalu jer omogućava građanima da dobiju popust, a da istovremeno čuvaju prirodu Srbije – izjavio je Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Izvor:  http://www.ekapija.com