Za upravljanje otpadom u Beogradu do 2020. godine 228 mil EUR

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Lokalni plan za upravljanje otpadom grada Beograda od 2011. do 2020. godine, čije će sprovođenje koštati 228 mil EUR.

Plan pre svega podrazumeva da svi stanovnici glavnog grada budu obuhvaćeni uslugom sakupljanja otpada, zbog čega će se ugrađivati novi podzemni kontejneri u centralnim gradskim opštinama, dok će se na periferiji širiti mreža običnih kontejnera i kanti.

Plan se odnosi na 10 centralnih gradskih opština, kao i na opštine Grocka, Mladenovac, Surčin i Sopot.

– U svakoj opštini biće izgrađeno po jedno zeleno dvorište gde će građani moći besplatno da odlažu otpad i kabasto smeće. Iz dvorišta će se otpad prevoziti do postrojenja za reciklažu, a planirano je da se izgrade dve transfer stanice, na Novom Beogradu i Rakovici, gde će se otpad pretvarati radi transporta do Centra za upravljanje otpadom u Vinči – rekao je gradski sekretar za životnu zaštitu Goran Trivan obrazlažući plan.

Planirano je i da se postojeća deponija u Vinči sanira i da se otvori nova, koja će biti u skladu sa međunarodnim standardima, a u planu je i da se deponijski gas iskoristi za proizvodnju električne energije.

Planom je predviđeno da se novac za sve navedene projekte uzima iz gradskog budžeta, iz fondova za zaštitu životne sredine i kredita.

Izvor: www.ekapija.com