RECSERBIA – Info servis reciklažnog sektora u Srbiji

Inicijativa za demokratsku tranziciju (DTI) i Centar za razvoj socijalnog preduzetništva (CRSP) iz Beograda pokrenuli su danas internet portal RecSerbia na adresi www.recserbia.rs.

RecSerbia je prvi web portal u Srbiji zamišljen kao svojevrsni info pult i medijska podrška reciklažnom sektoru u Srbiji.

Predsednica Upravnog odbora Incijative za demokratsku tranziciju (DTI) Jelena Nešić rekla je da DTI već drugu godinu upravlja Nacionalnom platformom za društveno odgovornu reciklažu, gde je otvorena mogućnost socijalnog dijaloga sva tri sektora – javnog, privatnog i građanskog, uključujući i sakupljače otpada.

Ovim portalom se otvara mogućnost da se reciklaža prenese u svakodnevni život, kako samih građana, koji na portalu mogu naći ključne informacije o cenama materijala i otkupljivačima, tako i ukupnog poslovnog sektora, institucija, organizacija i eksperata“, istakla je Jelena Nešić.

Direktor Centra za razvoj socijalnog preduzetništva Mišo Babović kaže da je reciklaža druga na listi industrijskih grana u kojima je, u EU zemljama, najuspešnije primenjen koncept socijalnog preduzetništva.

Sa RecSerbia portalom i sektor socijalnog preduzetništva u reciklaži dobija svoj medijski prostor, što je presudno za uspeh ovog realtivno novog i nedovoljno poznatog koncepta u našoj javnosti“, rekao je Babović.

Siniša Mitrović iz Saveta za reciklažnu industriju Privredne komore Srbije izjavio je da je reciklaža razvojna šansa Srbije, ali je problem mali broj ljudi koji se organizovano bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, kao i dostupnost informacija o reciklažnom sektoru u Srbiji.

Tržište sekundarnih sirovina je godišnje vredno oko 350 miliona evra i predstavlja izvor za otvaranje novih radnih mesta i upošljavanje ljudi. Portal RecSerbia će, u tom smislu, biti značajan jer će biti na izvoru svih informacija važnih za ovu oblast.“

Projekat RecSerbia je realizovan zahvaljujući sredstvima USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije. Medijski partner portala RecSerbia je Medija centar Beograd.

Izvor: http://www.mc.rs